Peenemunde - TURYSTYKA HISTORYCZNA - HISTORIA, PRZYGODA, PASJA, HOBBY

Menu główne:

Peenemunde

CZYTELNIA

"Peenemunde" to fotoreportaż będący owocem wyjazdu  członków Stowarzyszenia Historyczno - Turystycznego Bastion do miejsca, które odegrało znaczącą rolę nie tylko w historii II Wojny Światowej, ale i w historii ludzkości. Hitlerowski program rakietowy zmienił ówczesny porządek świata. Wraz z rozwojem tej nowej broni cywilizacja ludzka wkroczyła na nowy tor, którego zwieńczeniem stał się wyścig zbrojeń z podbojem kosmosu na czele.
    Werner von Braun - nazwisko ściśle związane z tym miejscem. Ten niemiecki uczony urodził się w dzisiejszej miejscowości Wyrzysk. Warto wspomnieć, że swą rakietową działalność prowadzoną w Peenemunde kontynuował po wojnie na amerykańskiej ziemi, owocem czego było m.in. wyniesienie pierwszego sztucznego amerykańskiego satelity na orbitę Ziemi oraz później lądowanie człowieka na księżycu, dzięki rakiecie Saturn V będącej jego dziełem.

Kilkukrotne bombardowanie ośrodka badawczego podczas wojny, wymusiło na ówczesnych władzach jego zamknięcie, ewakuację i przeniesienie całego systemu produkcyjnego do podziemi.
    Współcześnie zachowane elementy kompleksu zbrojeniowego tworzą gigantyczny pomnik architektury przemysłowej, którego odwiedzenie na trwałe zapadło w naszej pamięci.
    Nie sposób wymienić i opisać w tym miejscu wszystkich zakątków, które przecięły nasz szlak podczas wyjazdu. Podobnie z opisywaniem poszczególnych obiektów uwiecznionych i przedstawionych w fotogalerii.
Dlatego też uzupełnieniem niniejszyc słów niech będzie zaproszenie zainteresowanych tą tematyką czytelników na nasze FORUM, na łamach którego stopniowo przybliżać będziemy poszczególne obiekty, wraz z ich szerszą analizą.

Marcin Mościcki
kwiecień 2009